Wat is SEKSO?
SEKSO is een netwerk van ruim 200 SEKS-Onderzoekers uit Nederland en Vlaanderen. Seksonderzoekers doen onderzoek naar allerlei onderwerpen onder de brede paraplu van seksualiteit, zoals seksuele gezondheid, seksueel plezier, seksueel geweld, relatievorming, reproductieve keuzes en seksuele, sekse- en gender diversiteit. SEKSO wil een plek zijn waar seksonderzoekers elkaar ontmoeten, elkaar steun bieden, en waar we samen door kunnen praten over dilemma’s waar we als seksonderzoekers veel mee te maken hebben.
Ontstaan SEKSO
SEKSO is in oktober 2022 opgestart door Jenneke van Ditzhuijzen (UU) en Marianne Cense (Rutgers). In 2023 voegden Mirthe Verbeek (EUR), Hester Pastoor (Erasmus MC), Linda Dekker (EUR) en Pascalle Heijligenberg (Universiteit Maastricht) zich daarbij. Samen vormen we nu een stuurgroep voor SEKSO. De eerste twee meetings zijn tot stand gekomen met steun van Rutgers en de UU, en het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Seksualiteit (FWOS). Op de eerste meeting overtrof het enthousiasme van de deelnemers onze verwachtingen. Er bleek er veel animo te zijn om elkaar te ontmoeten, steunen, en gezamenlijke dilemma’s dieper uit te werken. Er staan inmiddels zo’n 200 namen op de SEKSO-lijst. In 2024 wordt SEKSO al iets zelfstandiger, en gaan leden een bijdrage betalen.
Voor wie
Het netwerk is bedoeld voor mensen die beroepsmatig onderzoek doen naar seks, oftewel, ‘seksonderzoekers’, in de ruimste zin van het woord. Hieronder valt seks en seksualiteit, maar ook gender en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (oftewel SRHR). Seksonderzoekers doen bijvoorbeeld onderzoek naar seksueel plezier, seksuele vorming, seksueel geweld, LHBTIQA+ diversiteit, ongewenste zwangerschap, abortus en anticonceptie, klinische seksuologie, SOA/HIV-preventie, en zo meer. Hoewel de naam misschien anders suggereert, reiken onderzoeksthema’s dus verder dan seksueel gedrag (‘seks’), maar ze zijn er wel altijd sterk mee vervlochten. SEKSO-leden werken bij diverse instellingen in Nederland en Vlaanderen, bijvoorbeeld hogescholen, universiteiten, kennisinstituten, onderzoeksinstituten, academische ziekenhuizen, GGD-en, GGZ, NGO’s, de overheid, of als zelfstandig ondernemer.
Wat is SEKSO niet?
Er zijn al voldoende conferenties en symposia waarop onderzoekers hun resultaten presenteren aan elkaar of aan de beroepspraktijk (bijvoorbeeld seksuologen). SEKSO is niet primair bedoeld om de inhoud van ons werk met elkaar te delen, maar vooral om uit te wisselen waar we tegenaan lopen als seksonderzoekers. Zodat je weet dat je daarin niet alleen staat, als seksonderzoeker. SEKSO is in beginsel niet bedoeld voor mensen die géén professioneel of academisch onderzoek doen. Hoewel we seksueel zelfonderzoek een warm hart toedragen, bedoelen we dat niet met seksonderzoek.